pátek 14. října 2011

The Beatles - po vzniku s názvem Beatles (1962-1970)

Zdravím,
všechny čtenáře mého blogu o hudbě. V tomto článku navážu na první článkem o vzniku kapely Beatles, který už jsem psal jako předchozí článek. Tak tedy. Během léta roku 1962 Beatles odjíždějí na cestu již potřetí, ale zároveň naposled, kde budou hrát v klubu Star Club. Na začátku podzimu 1962 se Beatles vrací zpět do Británie a odchází bubeník Pete Best a přichází Ringo Starr. Ringo Starr nazoren jako Richard Starkley. Je to zároveň nejstarší hráč kapely, který má zkušenosti z více než desítky kapel. Vedení Beatles si nepřálo spolupráci s Bestem z toho důvodu, že nesplňoval image skupiny pro kterou se Ringo Starr náramně hodil. Desátým měsíce v roce 1962 hudební společnost vydává první singl kapely Beatles s názvem ,,Love me do" (druhá strana obsahuje píseň ,,PS I Love you"). Tento singl se stává 17. nejprodávanější deska v historii. Druhý singl (SP) v pořadí Please please me / From me to you, který už se dostává na nejpřednější příčky v Británii, který znát snad každý. A kdo nezná Beatles, tak jakoby nebyl. 

První album nahrané v roce 1963 s názvem Please please me a znamenala tato dlouhohrající deska (LP) vzestup Beatlemánie v Británii. Beatles také mají své poslední vystoupení v klubu Cavern, který je označován jako ,,Klub, kde Beatles vyrostli" hlavně Cavern club Beatles proslavil a dodnes je kulturní památkou na téma ,,Beatles". I když se původní Cavern club nenachází na původním místě, tak je pořád navštěvovaní. V roce 1963 se začíná natáčet i film ,,A hard days night", který je pro Beatles první a je dokončen roku 1964. Rok 1964 přinesl taky velmi úspěšná dráha koncertů po Spojených státech a vystoupení v televizní show ,, The Ed Sullivan Show". V této době se prosazují kapely např. Rolling Stones, Byrds, Buffalo Springfield, Beach Boys atd.

26. říjná 1965 všichni členové získávají ,,Řád britského impéria", natáčejí svůj v pořadí druhý film s názvem ,,Help" (v překladu Pomoc!). Následuje koncert na Shea Stadium v USA v roce 1965, který zaznamenalo rekordní počet návštěvníků tj. 55 tisíc diváků. V této době se Beatles začínají odklánět o libivých písniček o lásce, ale začínají experimentoval např. (Indický nástroj Sitar v písničce George Harrisona ,,Norwegian Wood", hrají se smyčcovým kvartetem v písničce ,,Yesterday", dokonce i s celým orchestrem ,,A day in the life"). 4. března 1966 John Lennon pronesl jednu z nejslavnějších vět kapely Beatles a to, když Lennon na jedné tiskové konferenci pronesl výrok: ,, Beatles jsou slavnější, než Ježíš Kristus " . To má za následek bojkot a odpor v USA proti kapele Beatles. Rádia a televizní stanice bojkotují proti tomu, aby nahrávky Beatles nebyli hrány a vysílány. V roce se obehrají poslední živé koncerty Beatles, když mají 1. května 1966 koncertovat v anglickém Wembley, následně potom v srpnu tohoto roku mají poslední koncert na mušce v americkém Candlestick Park.

27. října 1967 umírá manažer kapely Brian Epstein na předávkování barbituráty. Brian Epstein měl vliv na to, že Beatles dále nehrají živé koncerty. Proti hraní živě byl i slině proti George Harrison, který ,,nazakil,, tím a hlavně přesvědčil celou skupinu, aby se usadili do nahrávacích studií a nahráli opravdové pecky té doby a přestali hrát naživo. Beatles nebyli dobře slyšet protože jejich fanoušci přehlušili jejich hraní a kapelu nebylo slyšet. I to byl důvodu proto, aby Beatles přestali naživo vystupovat. V tomto roce (1967) vychází dle kritiků nejlepší album světa a hudební historie s názvem ,, Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band ". Toto je album je ukázkou toho, jak Beatles experimentují se studiovými efekty. 1967 vzniká další film ,, Magical Mystery Tour " i stejnojmenné album, které vychází. V kapele se začínají objevovat první vážné rozmíšky kapely. I přes to všechno Beatles vydávají roku 1968 zvlášťní album s názvem ,, The White Album " podle jeho bílého dvoualba desky. V tomto roce taky Beatles zakládají společnost ,,Apple Corps" - vlastní gramofonovou značku, filmovou společnost atd. Vzniká také další film, tentokrát film kreslený s názvem ,,Yellow Submarine" (v překladu žlutá ponorka).

Rok 1969 je pro kapelu velmi kritický a dostává poslední nádech protože se do konce roku oficiálně Beatles rozpadnou. John Lennon se začíná věnovat věcem, které nesouvisejí s Beatles (např. protesty proti válce ve Vietnamu, Jeho skupina Plastic Ono Band, atd.). Na nahrávání skupiny si také začíná vodit svou druhou ženu Yoko Ono, což vede k protestům hlavně Paula McCartneyho. Takovou zajímavostí je to, že dokonce sám Lennon nechal v jeden zkoušení na Abbey Road přivést postel pro Yoko Ono, aby mohl s ní strávit i noc ve studiu a také, aby mu byla stále nablízku. Další zajímavostí je to, že když došlo mezi Yoko a Johnem k tomu, že se na krátký čas rozešli, tak Lennon byl natolik zoufalý, tak mu Yoko dohodila svou kamarádku. V tomto období nebyl John Lennon schopen cesty na toaletu bez Yoko Ono. V létě 1969 vychází předposlední album ,,Abbey Road",  Poslední oficiální koncert se odehraje na střeše jejich studia Apple 30.12.1969 a také vzniká album ,,Let it be". Vzniká také stejnojmenný film, který skvěle dokazuje to, jak to mezi členy kapely doopravdy bylo. 31. 12. 1970 podává Paul McCartney žádost k Nejvyššímu soudu o oficiální rozpadu a rozpuštění partnerských vztahů členů kapely Beatles.

A tak tedy končí jedno nejslavnější období hudební historie a současně hudební fenomén s názvem ,,THE BEATLES"

  Věřím, že se Vám článek líbit a u dalšího příspěvku se na Vás budu těšit. Kubka - admin blogu

1 komentář: